Prešovský kraj navštívili nórski podnikatelia

25.11.2010 Prešov

Prešov 25. novembra (TASR) – Takmer 40 zástupcov organizácií, ktoré sa venujú regionálnemu rozvoju, vedeckým a vzdelávacím aktivitám a podnikateľskej činnosti, dnes v Prešove diskutuje o možnostiach spolupráce s ...
Konferenciu pod názvom \"Prešovský kraj - kraj príležitostí\", v rámci ktorej je organizovaná aj misia nórskych podnikateľov, pripravil Prešovský samosprávny kraj (PSK) v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Nórsku.
Vedúci odboru regionálneho rozvoja a cestovného ruchu PSK Rudolf Žiak uviedol, že tejto akcii predchádzalo v júni obchodné fórum, ktoré sa konalo v Osle. Rozvoju dialógu podľa neho výrazne pomohla aj nedávna návšteva nórskeho kráľovského páru na Slovensku, počas ktorej pricestovalo približne 70 podnikateľov.
\"Ten program nebol taký, aby bolo možné realizovať nejaké stretnutia v našom kraji. Takže využívame priestor dnes, keď nás navštívili podnikatelia z Nórska, aby sa rozšíril tento dialóg, upevnili vzťahy a verím, že výstupom bude aj príprava spoločných aktivít a projektov do budúceho obdobia, \" povedal Žiak.
Podujatie zastrešuje novovzniknuté Inovačné partnerské centrum (IPC), ktoré PSK zriadil v spolupráci so svojimi partnermi a v rámci jeho náplne pripravujú množstvo projektov na rozbehnutie inovatívneho procesu, na podporu malých a stredných podnikateľov, vytvárania klastrov a vzdelávacie aktivity.
Obchodný radca SR v Nórsku Eugen Ružický konštatoval, že z Nórska pricestovali do Prešova predstavitelia piatich spoločností, ktoré sa venujú elektrotechnickému a strojárskemu priemyslu, výskumu a poradenskej činnosti. Zdôraznil, že spolupráca s nórskymi partnermi a zastupiteľskými orgánmi je na vysokej úrovni a preto sa im darí organizovať podobné podujatia v oboch krajinách.
V rámci programu konferencie sa popoludní uskutoční workshop, ktorý pripravil nórsky živnostník Vladimír Branko. Pochádza zo Slovenska, v Nórsku žije od roku 1979 a venuje sa finančnému poradenstvu a zároveň pomáha slovenským spoločnostiam v procese ich etablovania na nórskom trhu.
\"Nedá sa napríklad prísť do Nórska s 15 ľuďmi a začať tam stavať továrne. Pomáham firmám, aby boli správne zaregistrované, aby spĺňali tú legislatívu, ktorá v Nórsku platí, \" konštatoval Branko.
Konferencia sa koná v priestoroch IPC, ktoré vzniklo vďaka dotácii z Nórskeho finančného mechanizmu (NFM). Projekt zahŕňa rekonštrukciu historickej budovy, prípravu metodológie a jeho súčasťou je aj vytváranie partnerstiev a sieťovanie inštitúcií za účelom spolupráce súkromného a verejného sektora. Celkové náklady na jeho realizáciu predstavujú 1,565 milióna eur, pričom grant z NFM dosahuje 555.499 eur.
 

Vyberte región

mark